Ako vybrať vhodný inhalátor?

18.10.2017

Inhalátory sú zdravotnícke pomôcky, ktoré vyrábajú z liečebného roztoku jemnú hmlovinu vhodnú pre inhalovanie. Tá preniká hlboko do dýchacích ciest, kde zmierňuje opuchy slizníc a pôsobí protizápalovo. Do pľúc sa dostanú aj tie najmenšie čiastočky minerálov, čo pri naparovaní nad hrncom nie je možné dosiahnuť.
Rozdiel v inhalátoroch je najmä v rozprašovacom výkone, ktorý udáva ako rýchlo sa vytvorí aerosól z liečebného roztoku. Čím vyšší výkon, tým rýchlejšie sa dostane liečebná tekutina do dýchacích ciest a tým bude kratší čas inhalovania.

Podľa technológie rozprašovania delíme inhalátory na ultrazvukové a kompresorové.
Ultrazvukové - najmodernejšia technológia, veľmi tichý chod, nízka spotreba energie. Je vhodný najmä na rozprašovanie minerálnych, slaných vôd a liečiv rozpustných vo vode. Rozprašovanie liečebnej tekutiny na mikroskopické kvapôčky (hmlovinu, aerosól) je pomocou vibračného zariadenia nazývaného vysokofrekvenčný oscilátor.

Kompresorové - Staršia technológia, hlučnejšie. Inhalátor vytvára prúd vzduchu, ktorý kompresorom rozprašuje liečebnú tekutinu cez dýzu a vyháňa ju z prístroja. Dokáže rozprášiť aj husté liečivá, olejové disperzie a éterické oleje.


Ďalšou skupinou inhalátorov sú soľné fajky.
Soľné inhalátory suché, tzv. soľné fajky sú skvelým pomocníkom pre všetkých, ktorí mávajú respiračné ochorenia. Nahradia Vám veľmi nákladnú a časovo náročnú formu liečby v soľnej jaskyni, prípadne prímorské pobyty. Výhodou je, že inhalátor môžete mať pri sebe kdekoľvek a kedykoľvek. Je to účinná pomoc pri astme, respiračných alergiách a iných dýchacích problémoch, účinne dopĺňa farmaceutickú liečbu. Vhodná je aj pre fajčiarov na zmiernenie následkov fajčenia.  Poskytuje úľavu pri dlhotrvajúcom a dráždivom kašli, zrieďuje hlieny a prečisťuje dýchacie cesty. Soľná fajka je na prírodnej báze, vylučuje mikroskopické častice soli, ktoré pri vdýchnutí očisťujú dýchacie cesty.